Slujire

Social

Muzica

Educatie

DOMENII SLIJIRE
BISERICA
TINERET
ECOURILE
BISERICA BETANIA
Acasa
Despre Noi
Ştiri şi Evenimente
Resurse
Slujire
Proiecte
Departamente
TRANSMISIUNE LIVE
Istoric

Istoric

 

 Biserica Penticostală „Betania” Arad a luat ființă la data de 28 iunie 1945, când primul serviciu religios a fost oficiat în imobilul din strada Voievod Moga Nr. 52/A. Înainte de această dată s-au mai ținut adunări, în mod neoficial în casele credincioșilor, după cum urmează:

 

-         în strada Oituz, nr. 178, la familia Mladin Moise,

 

-         în strada Călugăreni (astăzi Cocorilor), nr. 65, la familia Oală Petru,

 

-         în strada Mierlei, nr. 20, la familia Mocanu Gheorghe,

 

-         în strada Veneției,  nr. 1, la familia Ardeu Petru.

 

        În casa familiei Mocanu Gheorghe credincioșii s-au întâlnit pentru a organiza deschiderea în mod oficial a Casei de rugăciune, în imobilul din strada Voievod Moga nr. 52/A.
        La început, Biserica a avut în componența ei credincioși și din alte cartiere ale orașului. Aceștia s-au grupat mai târziu pe cartiere, ținând adunări acolo. În toamna anului 1945, credincioșii care aveau domiciliul în cartierul Micălaca au redeschis o casă de rugăciune, cei care locuiau în cartierul Bujac s-au retras treptat, ținând adunări acolo. La început numai serviciile din timpul săptămânii iar mai târziu și în zilele de duminică.
        În anii 1947-1948, un grup de 15 credincioși de la „Oastea Domnului” din cartierul Micălaca Nouă au primit cuvântul lui Dumnezeu și botezul cu Duhul Sfânt, ulterior devenind membri ai Bisericii Penticostale „Betania” Arad. Dintre aceștia îi numim pe Achim Simion, Huțiu Dumitru și Urlea Ștefan, împreună cu familiile lor.
       În intervalul cuprins între anii 1945 – 1962, Biserica Penticostală „Betania” a fost păstorită de următorii frați:

-         Urlea Gheorghe – doi ani, ajutat de fratele Olaru Mihai un an,

 -         Bradin Gheorghe –  șapte ani, ajutat de fratele Achim Simion timp de patru ani,

-         Bochian Pavel  – trei ani, ajutat de fratele Olaru Mihai timp de trei ani,

-         Ardeu Petru  – cinci ani.

     De la înființarea Bisericii și până la preluarea păstorii ei de către fratele Urlea Gheorghe, oamenii lui Dumnezeu care s-au ocupat de organizare și coordonare au fost frații: Șandru Trandafir și Florea Iulian.

      

      
       În anul 1946, credincioșii din această Biserică au primit spre găzduire un număr de credincioși veniți din Moldova, datorită situației materiale grele de acolo. Prin eforturi materiale deosebite, frații din Biserică au găzduit musafirii mai mult de un an de zile.
       Prima Conferință Națională Penticostală din România a fost găzduită de către Biserica Penticostală „Betania” Arad, în data de 15-16 august 1946.

      

       În anul 1948, în această biserică s-a organizat un curs biblic pentru perfecționarea cunoștințelor evanghelice și pastorale, la care au participat mai mulți frați din țară.

       În data de 8 mai 1949, la Arad s-a organizat Primul Consiliu Bisericesc Național, în frunte cu fratele Gheorghe Bradin.

       

        Având în vedere necesitatea completării cunoștințelor personalului din birourile permanente ale Cultului Penticostal, Biserica „Betania” a organizat în anul 1950 un curs de contabilitate.
       În data de 13 Mai 1951, Biserica Penticostală „Betania” s-a mutat în imobilul din strada Vișinului nr. 51. În același an, în această clădire a avut loc al II-lea Congres Penticostal din România.
       Din anul 1962 până în anul 1969, Biserica „Betania” a fost păstorită de fratele Huțiu Dumitru. Apoi, din anul 1969 până în anul 1987, pastorul Bisericii a fost fratele Mariș Alexandru, ajutat timp de șase ani de fratele Achim Simion.

        În anul 1982, luna Noiembrie, are loc, în Biserica „Betania”, Adunarea Generală Electivă a filialei Penticostale Arad, fiind ales supravegheator de filială fratele Riviș-Tipei Pavel. Autoritățile vremii, însă, nu i-au acordat recunoaștere.

Începând din luna decembrie a anului 1987, fratele Riviș-Tipei Pavel este pastor coordonator al Bisericii „Betania”. În tot acest timp a fost ajutat de fratele  Drăgan Ioan.

În anii 1977 și 1988, imobilul din strada Vișinului, nr. 51, a suferit lucrări de extindere și modernizare. Numărul credincioșilor creștea de la an la an, iar localul devenea neîncăpător. Se punea problema unui nou local dar acest lucru nu era posibil. După evenimentele din 1989 a apărut posibilitatea construirii unui nou locaș de închinare. Am obținut de la Primăria Municipiului Arad, terenul situat în piața Carpați, teren unde preconizam să construim un complex teologic penticostal. Ulterior, în urma unei hotărâri judecătorești, ni s-a anulat dreptul de proprietate.

 Va urma...